Hvornår er man alkoholiker?

Læs om symptomer og tegn på at være alkoholiker og test dig selv

 

 

 

Alkoholisme test

Hvornår er man alkoholiker?

Dette spørgsmål er der mange pårørende og alkoholikere, der stiller sig selv. Svaret er ikke helt enkelt, da det handler om, hvor store konsekvenser alkohol har for den enkelte.

10 tegn på, at du er alkoholiker

De 10 tegn og fysiske symptomer og konsekvenser, der er mest almindelige hos en alkoholiker, er:

 • Svært ved at komme op om morgenen
 • Holder ikke aftaler når det gælder socialt samvær
 • Har flere sygedage på arbejdspladsen end gennemsnittet
 • Prioriterer ikke børn og familieforpligtigelser så højt som tidligere
 • Kommer i kontakt med politiet eller sygehusvæsenet grundet alkoholindtag

De mest almindelige følelsesmæssige konsekvenser er:

 • Føler sig anklaget og under pres fra nærmeste omgivelser
 • Har depressive, negative tanker om sig selv, eller omverdenen
 • Føler sig udenfor og afkoblet fra familien og det “normale” liv, som vennerne har
 • Håbløshed og meningsløshed præger tanker og følelser
 • Ofte i konflikt med andre, eller meget isoleret og resigneret

 

 

Få hjælp nu

Problemer med alkohol?

Få hjælp her.

Har du nogle af ovenstående symptomer på at være alkoholiker?

Hvis du oplever flere af disse tegn og symptomer på at være alkoholiker kan det være en god ide at tage kontakt til os. Måske er dit alkoholforbrug blevet til et alkoholmisbrug. Du kan tale med os ganske uforpligtende og anonymt og vi kan hjælpe dig og eventuelt dine nærmeste til at lave en god plan til at få livet tilbage på sporet igen.

Vi har også lavet en test, der kan give dig en ide om, hvor højt du rangerer. Vær helt ærlig når du udfylder den. Den er helt anonym og kun en service for dig. Tag alkoholtesten her.

 

Når en alkoholiker er fanget af abstinenser

Når man først er fanget af abstinenserne er det meget svært at selv holde op med at drikke. Derfor er der mange alkoholikere, der beskriver noget, der kryber under huden, eller ben, der sitrer eller går i krampe og en helt ustyrlig drikketrang. Denne drikketrang bliver blot stærkere og stærkere, jo mere de prøver at stoppe.

På dette stadie kan medicinsk abstinensbehandling være en forudsætning for overhovedet at kunne indgå i en behandling. Den tilbagefaldforebyggelse, der er nødvendig, kræver, at man kan tænke rimeligt klart. Og det kan man ikke, når man er abstinent!

Vil du have hjælp til at behandle dine alkoholabstinenser? Kontakt os via kontaktformularen – du kan anonymt og uforpligtende høre om alle vores tilbud om alkoholbehandling, som vi tilbyder på vores behandlingscenter i Fredensborg.

Læs om nedtrapning med antabus.

FAQ alkoholiker

Herunder besvarer vi de mest stillede spørgsmål om at være alkoholiker.

Hvad er en alkoholiker?

Betegnelsen ’alkoholiker’ dækker over personer, der har udviklet en alkoholafhængighed. En diagnosticering sker ud fra de forskellige symptomer, som der typisk er forbundet med denne afhængighed. Det viser sig både som fysiske og mentale symptomer, og alkoholisme bliver typisk vurderet ud fra WHO’s ICD-10, der er en specifik diagnosefortegnelse.

Hvor meget skal man drikke for at være alkoholiker?

At være alkoholiker handler ikke kun om mængde, men også om hyppighed. Grænseværdierne for alkohol er 14 genstande pr. uge for kvinder og 21 pr. uge for mænd. Har man et højere alkoholforbrug end grænseværdien, er der en høj risiko for at udvikle en alkoholafhængighed.

Hvordan hjælper man en alkoholiker?

Tal først og fremmest med personen om, at du har set et problem angående alkohol. Den bedste hjælp, du kan give til en alkoholiker, er at kontakte et center, hvor det er muligt at komme i alkoholbehandling. Typisk skal et alkoholmisbrug behandles hos professionelle for at komme problemet til livs.

Hvor mange alkoholikere er der i Danmark?

I dag antager man, at cirka 860.000 danskere har et stort forbrug af alkohol, hvor cirka 140.000 danskere er direkte afhængige af alkohol. Derudover overskrider cirka 7 % af danskerne højrisikogrænsen for alkoholindtagelse pr. uge.

Hvorfor bliver man alkoholiker?

Et alkoholmisbrug vil ofte opstå, fordi man vænner sig til at indtage for store mængder af alkohol. Dermed vænner hjernen sig til de signalstoffer, der er i alkohol, og som er stærkt vanedannede. I mange tilfælde udvikles et misbrug på baggrund af livskriser eller andre mentale udfordringer.

%

Succesrate for alkoholikere

Kønsfordeligen for alkoholikere på Alfa

 • Kvinder 29% 29%
 • Mænd 71% 71%

Alkoholikere i behandling siden 2003

Kontakt os nu

Send os en besked og vi vil hurtigt kontakte dig.