Hvornår er man alkoholiker?

Læs om symptomer og tegn på at være alkoholiker

Få hjælp i dag

Hvad kendetegner en alkoholiker?

Ifølge patienthåndbogen på sundhed.dk er intet alkoholforbrug risikofrit for éns helbred. Alligevel er der mange danskere, som ikke overholder Sundhedsstyrelsen anbefalinger for alkoholindtag.

Faktisk overskrider hele 17,6% af befolkningen Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse for ugentlige genstande, mens 6,9% overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse.

Samtidig blev der ifølge Medstat.dk’s opgørelse i 2017 udskrevet 2.947.000 døgndoser Antabus som behandling for alkoholproblemer.

Hvem er en alkoholiker?

Når det kommer til, hvor mange individuelle danskere har problemer med alkohol, inddeler man alkoholikere i tre kategorier: storforbrugere af alkohol, personer med et skadeligt forbrug af alkohol og danskere, som er afhængige af alkohol. Tallene for de tre kategorier ser ud således:

 • Danskere med et storforbrug af alkohol: 860.000
 • Danskere med et skadeligt alkoholforbrug: 585.000
 • Danskere, som er afhængige af alkohol: 140.000

Fælles for personerne i hver kategori er, at de alle har et alkoholproblem, som enten allerede har eller med tiden kan udvikle sig til alkoholisme. Og hver dag har det konsekvenser for både den enkelte person med problemet samt de pårørende som familie, venner og arbejdsrelationer.

Men selvom vi kender tallene for, hvor mange mennesker i Danmark har et alkoholproblem, er spørgsmålet om, hvornår man har problemer med alkohol, stadig ikke helt enkelt at svare på. Der findes nemlig ingen officiel definition på, hvad det vil sige at være alkoholiker.

Det handler om, hvor store konsekvenser alkohol har for den enkelte i hverdagen. Og danskerne er meget uenige om, hvornår et menneske har et alkoholproblem. Derfor er det heller ikke let at sige, hvor mange mennesker i Danmark faktisk er alkoholikere.

Herunder kan du se 6 tegn på, at man har et alkoholproblem. Længere nede finder du også information om, hvordan man hjælper en person med et alkoholproblem. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du spotter et alkoholproblem.

6 tegn på, at man er alkoholiker

 1. Man oplever fysisk eller psykisk trang til at drikke alkohol.
 2. Det er svært at stoppe efter få genstande, at holde op med at drikke eller at nedsætte sit alkoholforbrug.
 3. Man oplever symptomer på abstinenser – f.eks. uro, rastløshed, hjertebanken og svedeture – som fortager sig, når man drikker alkohol.
 4. Éns alkoholforbrug stiger løbende, og der skal større mængder alkohol til, før man føler sig påvirket.
 5. Man prioriterer sin tid og sine handlinger efter, om man kan drikke alkohol – f.eks. når man er inviteret til en fest eller et andet arrangement.
 6. Man drikker, selvom éns alkoholforbrug er skadeligt for én selv eller éns nærmeste.

Få effektiv hjælp til alkoholafhængighed

Går du med tanker om, om du har et problem med alkohol, eller er du pårørende til en afhængig?

Hos Alfa-Fredensborg får du altid hjælp af en professionel alkoholrådgiver.

 

Alkoholafvænning på sjælland

Alkoholisme kan føre til mange forskellige sygdomme, både legemlige og psykiske, og det har alvorlige sociale konsekvenser.

Et for højt alkohol forbrug vil føre til at man bliver alkohol afhængig. Det vil ofte vil kræve professionel alkohol hjælp at blive rask igen.

Andre tegn på, at man er alkoholiker

Ud over de 6 tegn nævnt ovenfor, følger der også en lang række andre symptomer og konsekvenser med et alkoholproblem.

De mest almindelige fysiske symptomer og konsekvenser er, at man:

 • Har svært ved at komme op om morgenen
 • Ikke overholder aftaler, når det gælder social samvær
 • Har flere sygedage på arbejdspladsen end gennemsnittet
 • Prioriterer ikke sine børn eller familieforpligtelser lige så højt som tidligere
 • Kommer i kontakt med politiet eller sygehusvæsenet som konsekvens af sit alkoholindtag.

De mest almindelige følelsesmæssige symptomer og konsekvenser er, at man:

 • Føler sig anklaget og under pres fra sine nærmeste omgivelser
 • Har depressive, negative tanker om sig selv eller sin omverden
 • Føler sig udenfor og afkoblet fra familien og det “normale” liv, som éns venner har
 • Oplever en følelse af håbløshed, som præger éns tanker og følelser
 • Ofte er i konflikt med andre eller er meget isoleret og resigneret.

Har du nogle af ovenstående symptomer på at være alkoholiker?

Hvis du oplever flere af disse tegn og symptomer på at være alkoholiker kan det være en god ide at tage kontakt til os. Måske er dit alkoholforbrug blevet til et alkoholmisbrug. Du kan tale med os ganske uforpligtende og anonymt og vi kan hjælpe dig og eventuelt dine nærmeste til at lave en god plan til at få livet tilbage på sporet igen.

Vi har også lavet en test, der kan give dig en ide om, hvor højt du rangerer. Vær helt ærlig når du udfylder den. Den er helt anonym og kun en service for dig.

Alkoholtest

Drikker du måske for meget, eller mistænker du et alkoholmisbrug?

Gennemfør vores alkohol test og se om alkoholforbruget kræver behandling.

Abstinenser er tegn på alkoholisme

Når et alkoholproblem har udviklet sig til en afhængighed, kan man opleve abstinenser. Mange mennesker med et alkoholproblem beskriver abstinenser som en følelse af noget, der kryber under huden. Det er også at almindeligt at opleve, at éns ben sitrer eller går i krampe.

Samtidig oplever man en helt ustyrlig trang til at drikke – og denne trang bliver kun større og større, jo mere man prøver at stoppe. Når man er fanget af abstinenserne, er det derfor meget svært at holde op med at drikke uden hjælp.

Når først abstinenserne har taget over, kan medicinsk abstinensbehandling være en forudsætning for, at man overhovedet kan indgå i behandling for sit alkoholproblem. Tilbagefaldsforebyggelsen, som er nødvendig i behandlingen, kræver nemlig, at man kan tænke rimelig klart – og det kan man ikke, når man er abstinent.

Når abstinenserne er under kontrol, vil man kunne fortsætte med den behandling, som vurderes bedst til den enkeltes situation. Her kan man eksempelvis vælge nedtrapning med antabus – dog vil de fleste læger anbefale andre behandlingsformer.

Læs også: Nedtrapning med antabus.

Hvordan kan man hjælpe en alkoholiker?

Hvis du har lagt mærke til, at en person i din familie eller omgangskreds udviser tegn på at have et alkoholproblem, er det bedste, du kan gøre, at tale med personen om det. Det er ikke en let snak at tage, og det kræver noget forberedelse at tage den svære samtale.

Når du tager snakken, anbefaler vi, at du:

 • Overvejer, hvem skal være med til samtalen, og hvornår samtalen skal finde sted
 • Vælger et tidspunkt på dagen, hvor personen med alkoholproblemet ikke er for fuld eller abstinent
 • Taler med personen med bekymring i fokus frem for vrede – f.eks. ved at bruge udtryk som, “Jeg er bekymret for dig, og derfor vil jeg gerne tale om det her.”
 • Bliver på din egen banehalvdel – tal med personen i jeg-sprog og ud fra dine egne følelser, tanker og behov
 • Adskiller alkohol fra personen i samtalen – f.eks. ved at tale om, hvad alkohol gør ved dit forhold til personen.

Modtag uforpligtende og gratis rådgivning

Hvis du har brug for hjælp til at tage den svære samtale, er det bedste, du kan gøre, at kontakte et misbrugscenter og tale med en rådgiver om, hvordan du bedst hjælper personen. Alkoholproblemet kan nemlig være på vej til at blive et misbrug – eller måske har det allerede udviklet sig til et.

Hos Alfa-Fredensborg tilbyder vi professionel rådgivning og behandling for problemer med alkohol. Når du ringer til os på +45 48 40 40 60, har du altid mulighed for at få en gratis samtale med en professionel alkoholrådgiver. Du kan også kontakte os via kontaktformularen og høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Du taler med os både uforpligtende og anonymt, og vores rådgivere kan hjælpe dig med at finde den rigtige løsning til at få livet tilbage på rette spor igen – uanset om du selv har alkoholproblemer, eller du er pårørende til en afhængig.

3 ofte stillede spørgsmål om alkohol:

Hvor meget skal man drikke for at være alkoholiker?

At være alkoholiker handler ikke kun om mængde, men også om hyppighed. Grænseværdierne for alkohol er 14 genstande pr. uge for kvinder og 21 pr. uge for mænd. Har man et højere alkoholforbrug end grænseværdien, er der en høj risiko for at udvikle en alkoholafhængighed.

Hvor mange alkoholikere er der i Danmark?

I dag antager man, at cirka 860.000 danskere har et stort forbrug af alkohol, hvor cirka 140.000 danskere er direkte afhængige af alkohol. Derudover overskrider cirka 7 % af danskerne højrisikogrænsen for alkoholindtagelse pr. uge.

Hvorfor bliver man alkoholiker?

Et alkoholmisbrug vil ofte opstå, fordi man vænner sig til at indtage for store mængder af alkohol. Dermed vænner hjernen sig til de signalstoffer, der er i alkohol, og som er stærkt vanedannede. I mange tilfælde udvikles et misbrug på baggrund af livskriser eller andre mentale udfordringer.

%

Succesrate for alkoholikere

Kønsfordeligen for alkoholikere på Alfa

 • Kvinder 29% 29%
 • Mænd 71% 71%

Alkoholikere i behandling siden 2003

Antabus behandling

Har du brug for hjælp?

Oplever du problemer med alkoholmisbrug? Få hjælp nu.

Skriv til os allerede i dag eller kontakt os på telefonen.

FÅ HJÆLP NU