fbpx
hash

Hash: Misbrug og afhængighed

Hvad er hash (cannabis)?

Hash stammer fra hampeplanten Cannabis Sativa, og de forskellige former for cannabis – fx hash, marihuana/pot, skunk – kan have forskellig koncentration af det aktive indholdsstof THC.

Skunk er oftest flere gange stærkere end hash og pot. Tendensen er, at indholdet af THC har været stigende de senere år i Danmark, hvilket potentielt øger risikoen for skadevirkninger ved brug af hash.

Få hjælp nu

Har du brug for hjælp til dig selv eller en som står dig nært?

Kontakt os helt uforpligtende.

Hvordan virker hash?

Hash sløver, og i store doser virker det også hallucinogent. Når man ryger det, kommer rusen inden for få minutter. Ved indtagelse gennem munden sker det først efter en time.

Man mærker hjertebanken, tørhed i øjne og mund, en let svimmelhed og eventuelt kvalme. Man kan blive opstemt og afslappet, men man kan også få en ubehagelig panikoplevelse.

Tiden går langsommere, lys og lyd opleves anderledes, ofte mere intenst – ved stor dosis kan man få egentlige hallucinationer.

Hash og skizofreni

Nyere forskning viser at hashrygning er farligere end hidtil antaget. Chancen for at udvikle skizofreni er betydeligt højere end man tidligere forestillede sig. Hashen er blevet stærkere og stærkere på det danske marked. Og det påvirker, hvor mange der udvikler skizofreni. Faktisk er der omkring ti procent af personerne, der har haft et hashmisbrug, som får skizofreni på grund af det misbrug. Det er dog langt flere mænd end kvinder får skizofreni som følge af hashrygning. Dette er på grund af mænd som regel ryger betydeligt mere hash end kvinder.

Hvad sker der første gang man ryger hash?

Førstegangsbrugere har især risiko for at opleve hashpsykose symptomer, som anfald af stærk angst. Risikoen for angst er større, jo stærkere cannabis. Skunk hash vil virke betydeligt stærkere end almindelig hash. Man kan se og mærke påvirkningen ved røde øjne, snøvlende tale, sløvhed i bevægelserne, man er fnisende og udadvendt eller indadvendt.

Efter hashrusen oplever man træthed i kroppen, besvær med at koncentrere sig og initiativløshed. Hash nedsætter evnen til at koordinere bevægelser, løse komplekse opgaver og tilegne sig ny viden i op til 24 timer. Hvor lang tid er hash i blodet og i kroppen? Hash kan spores i urinprøver i 4-8 uger efter indtagelsen.

Forgiftning og risiko for hashpsykose

Ved for stor indtagelse ad gangen (dosis) giver hashpsykiske symptomer, som fx panikangst eller psykotiske symptomer. Man kan få en psykose, hvor man får en forvrænget opfattelse af virkeligheden og ikke kan skelne mellem fantasi og virkelighed.

Kan man dø af hash?

Nej, man kan ikke dø af en for stor dosis, selvom man bliver forgiftet af hashrygning.
Afhængighed

Hash er vanedannende.

Efter kort tids hyppig brug stiger tolerancen og man skal man have mere stof for at opnå samme virkning. Efter ca. 1 måneds hyppig brug får man ubehag, når man holder op. Det er et typisk symptom på afhængighed, og man kan have behov for hashmisbrug behandling.

Symptomer på abstinenser ved afhængighed

De typiske symptomer på abstinenser er:

 • søvnløshed
 • nattesved
 • angst
 • irritation
 • rastløshed
 • koncentrationsbesvær
 • dårligt humør.

Disse symptomer kan vare flere uger, men bliver bedre i løbet af ca. 12 dage.

Bivirkninger ved hash

Hash nedsætter opmærksomheden, hukommelse, indlærings- og koordinationsevne. Ved regelmæssig brug bliver man mere sløv, langsom og ligeglad. Man mister initiativ og koncentration, nogle bliver nedtrykte. Det bliver sværere at løse problemer og stort set alt bliver uoverskueligt.

Mennesker med et for stort forbrug går i stå i deres personlige udvikling og sociale liv. Det kan også udløse og forværre psykoser og depressioner. Jævnlig cannabisrygning skader luftveje og lunger, og det kan på sigt give bronkitis, KOL og øge risikoen for kræft. Cannabisrygning kan desuden nedsætte sædkvaliteten.

hash behandling samtale

Hvordan klarer man hash abstinenser?

Hash abstinenser er et fælles problem for dem, der forsøger at stoppe med at bruge hash. Det kan være meget vanskeligt at skære ned eller falde ud af hashmisbrug, og det kan være lige så udfordrende at håndtere abstinenserne, der kan opstå, når man holder op.

Hvordan behandler man hashabstinenser?

Hvis du har et problem med hashabstinenser, er det vigtigt at få den rette behandling. Det kan være svært at stoppe med at bruge hash, men det er muligt. Første skridt er at indse, at du har et problem og søge hjælp.

Behandling af hashabstinenser kan omfatte medicin, psykoterapi og støttegrupper. Medicin kan hjælpe med at lindre symptomer som angst, depression og uro. Psykoterapi kan hjælpe dig med at lære at håndtere dine følelser og tanker, og støttegrupper kan give dig et sted at dele dine oplevelser med andre, der har været igennem det samme.

Når du holder op med at bruge hash, kan du opleve fysiske og psykiske bivirkninger. Det kan være symptomer som koncentrationsbesvær, humørsvingninger, hovedpine, irritabilitet, rastløshed, irritation og tankemylder. Nogle mennesker kan også opleve mareridt, dårligt humør, søvnbesvær og søvnløshed. Det er vigtigt at få den rette støtte for at hjælpe dig med at komme igennem abstinenserne.

Hvor længe varer hashabstinenser normalt?

Hashabstinenser kan vare fra flere uger til flere måneder, afhængigt af, hvor længe man har brugt hash og hvor meget man har brugt.

Det er almindeligt, at når man holder op med at ryge hash, oplever symptomer som:

 • uro
 • rastløshed
 • tankemylder
 • irritabilitet
 • hovedpine
 • koncentrationsbesvær
 • humørsvingninger
 • mareridt
 • dårligt humør.

Disse symptomer kan være mere intense, hvis man har brugt hash i længere tid, og de kan være svære at kontrollere. Det er vigtigt at huske, at det er muligt at komme sig fra hashabstinenser, og at man skal være tålmodig og være opmærksom på sine fysiske og psykiske symptomer.

Det kan også hjælpe at få støtte fra venner og familie, og at søge professionel hjælp, hvis det er nødvendigt.

%

Af 16-24 år har prøvet hash

 • Kvinder 35% 35%
 • Mænd 65% 65%

Har et misbrug af hash

Blandingsmisbrug

Sløvhed ved hashrygning bliver forstærket, hvis man samtidig tager nerve- og sovemedicin, alkohol, heroin eller andre sløvende midler, hvilket øger risikoen for ulykker.

Kombinationen af hash og hallucinogene stoffer gør den hallucinogene virkning endnu mere uforudsigelig, hvilket også giver større risiko for psykiske skader.

hash behandling hjaelp

Har du brug for hjælp til misbrug eller afhængighed?

Har du selv brug for hjælp til at håndtere et misbrug af hash, alkohol, stoffer eller medicin. Eller har du brug for hjælp til at få hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt og vi hjælper dig videre i processen.

Du er altid velkommen til at kontakte os – vores telefon er åben døgnet rundt. Ring til os eller send os en besked i vores kontaktformular.