Pårørende til alkoholiker

Få hjælp som pårørende til alkoholisme

Få hjælp i dag

Hvordan hjælper man en alkoholiker?

I Danmark er der cirka 140.000 mennesker, der er decideret afhængige af alkohol. Herudover er der knap 1,5 millioner mennesker, der har dét, man kalder et overforbrug eller et skadeligt forbrug af alkohol, hvilket på sigt kan udvikle sig til alkoholisme.

Som pårørende til en alkoholiker kan man føle sig magtesløs, ligesom mange føler, at de bærer (en del af) skylden for, at den syge er alkoholafhængig. Uanset hvilke følelser man står med som pårørende, er det hårdt at stå på sidelinjen. Heldigvis er der hjælp at hente – både som alkoholiker og som pårørende til en alkoholiker.

Som pårørende kan du næppe få den syge til at stoppe med at drikke egenhændigt. Derimod kan du sandsynligvis lykkes med at få alkoholikeren til at søge hjælp og komme i behandling. Første step er, at vedkommende erkender problemet, og her kan du som pårørende spille en vigtig rolle.

Kontakt os på telefon +45 48 40 40 60, eller send os en mail på sikkerpost@alfa-fredensborg.dk, hvis du selv eller én, du kender, drikker for meget.

Kender du én, der har et alkoholmisbrug?

Det kan være svært at vurdere, hvornår noget er ”for meget”. Som alkoholiker vil man typisk tale ens alkoholproblemer ned, hvis pårørende eksempelvis italesætter, at man drikker meget, og som pårørende kan man derfor også hurtigt komme til at tvivle på ens egen dømmekraft. 

Kender du én, der drikker for meget, vil du med stor sandsynlighed blive mødt af dækhistorier og løgne, hvis du italesætter problemet. Alkoholikeren vil benægte alkoholproblemet og for eksempel sige, at vedkommende ”jo bare nyder et glas vin eller to”. På sigt vil vedkommende måske tage afstand til dig, fordi det ganske enkelt er mere overskueligt end at skulle forholde sig til problemet og overveje alkoholbehandling.

Er én i din nærmeste familie eller tætte vennekreds alkoholiker, gælder det om at gå forsigtigt frem for at få vedkommende til at indse, at det er nødvendigt med professionel hjælp. Det er umuligt at hjælpe én, der ikke vil hjælpes, og derfor er du som pårørende nødt til at få alkoholikeren selv til at indse, at der er et problem.

Det kan være meget grænseoverskridende og angstprovokerende at skulle konfrontere en alkoholiker – særligt hvis der er tale om en person i din nærmeste familie eller en god ven eller veninde – men som pårørende er du nødt til at stole på din mavefornemmelse og holde fast i, at du ser et problem, selvom alkoholikeren selv benægter. Ved at påpege dine bekymringer og dét, du oplever, på en stille og rolig måde, er der størst sandsynlighed for at få alkoholikeren til at indse, at vedkommende skal i behandling.

Er der alkohol misbrug i familien?

Alkoholisme er en alvorlig sygdom på lige fod med stofafhængighed. Som alkoholiker er man afhængig af alkohol, men det er langt fra ensbetydende med, at man ikke er i stand til at leve et ”normalt” liv med job, familie og venner.

Derfor kan det også være svært at ”spotte” en alkoholiker, så at sige.

Hvordan hjælper man en alkoholiker

Fakta om alkoholbehandling hos Alfa

%

Gennemfører behandlingen

 • Kvinder 35% 35%
 • Mænd 65% 65%

I behandling siden 2003

Hvordan opdager man et alkoholmisbrug?

Som misbruger kan det være svært selv at se ens misbrug. Derfor er det ofte familie, venner eller kollegaer, der opdager alkoholisme.

Som kollega, partner eller barn til en alkoholiker kan du heldigvis få hjælp til at hjælpe den afhængige.

Selvom det kan være svært som for eksempel kæreste eller ven at skulle italesætte alkoholproblemet, er hverken du selv som pårørende eller den afhængige bedre stillet med, at alkoholismen bliver tiet ihjel, og derfor bør du italesætte problemet, hvis du vil hjælpe den afhængige.

Der findes mange forskellige symptomer på alkoholisme, og som alkoholmisbruger behøver man ikke nødvendigvis have dem alle sammen. Ligeledes er alle mennesker, der kan nikke genkendende til ét af symptomerne, ikke nødvendigvis alkoholikere.

 

Symptomer på alkoholisme

Nedenfor kan du se nogle af de mest udbredte tegn på alkoholisme:

 • Man drikker alkohol i det skjulte og forsøger for eksempel at gemme flasker.
 • Man drikker ofte mere alkohol end planlagt – både alene og sammen med andre.
 • Man bliver irriteret og går i forsvarsposition, når der bliver talt om alkohol.
 • Man drikker på faste tidspunkter af dagen.
 • Man lover (gentagne gange) at nedsætte alkoholforbruget, men kan ikke holde løftet.
 • Man får blackouts, når man er fuld, og mister kontrollen over alkoholindtaget.
 • Man bruger alkohol beroligende for at dulme ens følelser.
 • Man ændrer personlighed, når man drikker alkohol.
 • Man drikker for virkningens skyld, hvorfor man ofte drikker de første genstande hurtigt.

Ser du et eller flere af disse tegn hos dig selv eller en af dine nærmeste, kan det være udtryk for alkoholisme.

Forældre har et alkoholmisbrug

”Hjælp, min far er alkoholiker.” Det er desværre virkeligheden for rigtig mange børn i Danmark. Som barn af alkoholikeren kan det være svært ikke at bebrejde sig selv, ligesom det kan være svært at forstå, at ens mor eller far drikker hver dag – måske på trods af, at alkoholikeren selv godt kan se, hvordan alkoholen ødelægger livet for både misbrugeren og den nærmeste familie.

Mange forhold børn og alkoholiserede forældre imellem er præget af svigt og mistillid, og i svære tilfælde er alkoholikeren ikke i stand til at tage sig ordentligt af sine børn. Vedkommende har brug for hjælp til at komme ud af alkoholmisbruget og genvinde børnenes tillid, hvis forældreforholdet skal tilbage på rette spor.

I forhold med en alkoholiker

Som en af de nærmeste vil du sandsynligvis være en af de første til at opdage det, hvis du er i et forhold med en alkoholiker. Desværre vil vedkommende selv typisk tale problemet ned, hvis du italesætter alkoholmisbruget, ligesom alkoholikeren måske går i forsvarsposition og bliver sur og frustreret, når snakken falder på alkohol.

Er du i et forhold med en alkoholiker, kan frygten for at blive skubbet væk afholde dig fra at tale om problemet. Dog er det vigtigt at huske på, at hverken du selv eller din partner er tjent med, at problemet bliver negligeret. Forsøg derfor at tale med din partner om problemet på en stille og rolig måde, hvor du får redegjort for din bekymring uden, at alkoholikeren føler sig angrebet.

Min kollega drikker for meget

Har du en kollega, der drikker for meget? Så kan det være fornuftigt at tale med din leder eller en tillidsrepræsentant om problemet. Alkoholisme er stærkt tabubelagt, og ofte tænker man måske, at det ikke er ens opgave at italesætte et alkoholmisbrug hos en kollega – særligt ikke, hvis det ikke er én, man er tæt med.

Husk dog på, at en alkoholiker som regel har brug for hjælp til at indse, at der er et problem, og at det faktisk nogle gange kan ramme hårdere, hvis for eksempel ens kollega kan se et problem, end hvis ens familiemedlemmer kan. Hvis en mere eller mindre perifer kollega kan se, at der bliver drukket for meget, er der sandsynligvis noget om snakken.

3 gode råd til pårørende til en alkoholiker

 1. Husk, at du ikke kan hjælpe én, der ikke vil hjælpes. Vedkommende skal selv ønske behandling.
 2. Bebrejd aldrig dig selv for en andens alkoholmisbrug. Heller ikke selvom alkoholikeren gør det.
 3. Pas på dig selv, så du fortsat kan leve et godt liv, selvom du kender én, der drikker for meget alkohol.

Hjælp til pårørende til alkoholikere

Alkoholisme rammer ikke blot alkoholikeren selv, men også de pårørende. At bo sammen med en alkoholiker eller på anden vis være en del af en alkoholikers inderkreds kan være enormt opslidende, og det kan have store konsekvenser for de pårørendes liv. Hvis i har alkohol misbrug i familien så tøv ikke med at søge hjælp.

Hos Alfa-Fredensborg tilbyder vi ikke blot behandling af alkoholisme, men også hjælp til pårørende. Vi giver gratis behandling til de pårørende, ligesom den tætteste familie til en alkoholiker i behandling har mulighed for at komme i familieterapi sammen med vedkommende.

Har du som pårørende brug for hjælp til, hvordan du laver en intervention og får alkoholikeren til at gå i behandling, kan vi også rådgive på dette område.

Få støtte til at hjælpe en alkoholiker i din familie eller omgangskreds

Kender du én, der drikker for meget? Har du brug for støtte eller gode råd og vejledning? Så ring eller skriv til os. Vi tilbyder gratis hjælp til pårørende, der for eksempel er i tvivl om, hvordan de skal få den alkoholiserede til at gå i behandling.

Hjælp til alkoholikeren selv virker først, når alkoholikeren ønsker at blive behandlet. Derfor gælder det for dig som pårørende om at få misbrugeren til at indse, at der er et problem, så vedkommende selv får lyst til at få sit liv tilbage ved at gå i behandling.

Læs også: Sådan kommer du i alkoholbehandling hvis du bor i Københavns Kommune

Gratis alkoholbehandling

Hos Alfa-Fredensborg tilbyder vi gratis hjælp til alkoholikere i København.

Vil du gerne have et bedre liv, der ikke er styret af alkohol, er der altså hjælp at hente – det eneste du skal gøre, er at turde tage springet.

Den gratis alkoholbehandling kan foregå i dit eget hjem, hvis dét passer dig bedst. Er der brug for det, er der også mulighed for at komme i dag- eller døgnbehandling.

Misbrugsbehandling i Nordsjaelland
Hvordan hjælper man en alkoholiker

Kender du en der kan have behov for behandling?

Har du selv brug for hjælp til at håndtere et misbrug af hash, alkohol, stoffer eller medicin. Eller har du brug for hjælp til at få hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt og vi hjælper dig videre i processen.

FÅ HJÆLP NU