Antabus mod alkoholisme

 

Hvad er antabus?

Antabus er et lægemiddel, der i 1940erne blev fundet effektiv til at behandle alkoholmisbrug. Præparatet indeholder disulfiram, som forhindrer at alkohol kan nedbrydes i leveren.

Hvordan virker antabus?

Hvis man har indtaget antabus og samtidig drikker alkohol, så forøges koncentration af acetaldehyd i blodet, hvilket bl.a. medfører ”tømmermænd”. Når koncentrationen af stoffet øges, kan det udløse hovedpine, ansigtsrødme, angst, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls, kvalme, opkastning og opkastningsfornemmelser. I yderste instans kan man risikere kollaps eller dødsfald. Denne reaktion kan få mange alkoholikere til at afstå for trangen til at drikke. Der er mange der bruger antabus periodevist som et ekstra sikkerhedsnet ved højrisikosituationer. En højrisikosituation kan være en familiefest, eller en begivenhed hvor alkoholikeren tidligere har drukket for meget.

Bivirkninger ved antabus

Ideen med at ordinere antabus er at risikoen for konsekvenserne af drikke, hvis man har indtaget antabus, vil kunne hjælpe alkoholmisbrugeren til ikke at drikke alkohol. Desværre har det i praksis ofte vist sig at drikketrangen kan være så voldsom at misbrugeren alligevel drikker alkohol, og at drikke på antabus medfører alvorlige bivirkninger. Overdosering af antabus kan fremkalde psykose, hallucinationer og angstanfald. Derfor skal antabus altid ordineres af en læge efter man er blevet undersøgt.

Antabus har begrænset effekt

Mange undersøgelser har vist at antabus har en meget begrænset virkning. Antabus er ikke længere den type medicin fagfolk anbefaler til behandling af alkoholafhængighed. De fleste læger anbefaler i stedet nogle andre typer af alkoholmedicin fx acamprocat, der har vist sig at have en bedre dokumenteret effekt. Antabus er dog stadig ønsket af nogle af beboerne på Alfa, og hvis de har erfaringer med at det kan hjælpe dem i en overgang, hjælper vi selvfølgelig gerne.

Fordi der er usikkerhed om hvorvidt antabus har den ønskede effekt og der desuden er risiko for alvorlige bivirkninger, hvis patienten drikker alkohol med antabus i kroppen, bør man kun tilbyde antabus efter nøje overvejelser.

Sådan foregår antabusbehandling som led i Alfas døgnbehandling

Hvis vores læge finder at antabus eller anden alkoholmedicin bør være en del af misbrugsbehandlingen, så ordinerer lægen det til patienten. Antabusbehandling kan være en del af døgnbehandlingen på Alfa-Fredensborg.

Dosering af antabus

Typisk indledes antabusbehandlingen med en dosis af 800 mg i pilleform de første 2-3 dage, hvorefter dosis nedsættes til 200 mg dagligt eller 400-800 mg 2 gange pr. uge.

Hvor lang tid virker antabus?

Man bør ikke indtage alkohol i 1-2 uger efter antabusbehandlingen er startet pga. præparatets lange halveringstid. Hvis du har alkohol i blodet vil du få en allergisk reaktion og føle ubehag.

Alfas tilbud om behandling af alkoholisme

Sundhedsstyrelsen anbefaler at medicinsk alkoholbehandling aldrig står alene, men at medicinsk misbrugsbehandling altid suppleres med social misbrugsbehandling. På Alfa-Fredensborg anvender vi kun antabus i sammenhæng med samtaleterapeutisk behandling.
Den tilbagefaldsforebyggende behandling vil hjælpe dig til at kunne modstå alkoholtrangen og på den måde helt undvære antabus.

Har du brug for hjælp?

Oplever du problemer med alkoholmisbrug? Få hjælp nu.

Skriv til os allerede i dag eller kontakt os på telefon +45 48 40 40 60.

 

Få hjælp nu

Problemer med overforbrug af alkohol?

Få hjælp her.

Få hjælp nu

Problemer med misbrug?

Få hjælp her.