Antabus mod alkoholisme

Medicinsk behandling af alkoholmisbrug

Få hjælp i dag

Hvad er antabus?

Antabus er et lægemiddel, der i 1940erne blev fundet effektiv til at behandle alkoholmisbrug. Præparatet indeholder disulfiram, som forhindrer at alkohol kan nedbrydes i leveren.

Hvordan virker antabus?

Hvis man har indtaget antabus og samtidig drikker alkohol, så forøges koncentration af acetaldehyd i blodet, hvilket bl.a. medfører ”tømmermænd”.

Når koncentrationen af stoffet øges, kan det udløse hovedpine, ansigtsrødme, angst, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls, kvalme, opkastning og opkastningsfornemmelser. I yderste instans kan man risikere kollaps eller dødsfald. Denne reaktion kan få mange alkoholikere til at afstå for trangen til at drikke.

Der er mange der bruger antabus periodevist som et ekstra sikkerhedsnet ved højrisikosituationer. En højrisikosituation kan være en familiefest, eller en begivenhed hvor alkoholikeren tidligere har drukket for meget.

Antabus bivirkninger

Ideen med at ordinere antabus er at risikoen for konsekvenserne af drikke, hvis man har indtaget præparatet, vil dette kunne hjælpe alkoholmisbrugeren til ikke at drikke alkohol.

Desværre har det i praksis ofte vist sig at drikketrangen kan være så voldsom at misbrugeren alligevel drikker alkohol, og at drikke på antabus medfører alvorlige bivirkninger. Overdosering af præparatet kan fremkalde psykose, hallucinationer og angstanfald. Din lever kan tage skade og lægen bør altid følge dig med blodprøver, især hvis du tidligere har haft problemer med leveren. Derfor skal antabus altid ordineres af en læge efter man er blevet undersøgt.

Kontakt os her

Har du brug for hjælp til dig selv, eller en som står der nær?

Du er altid velkommen til at kontakte os helt uforpligtende.

Telefonen er åben døgnet rundt, og kan altid sende os en besked her.

Antabus dosis

Antabus bruges til alkoholrelaterede problemer hos patienter med ønske om foreløbig eller varig afholdenhed. Hvis det endelig skal benyttes så bør det kun være sammen med psykosocial behandling.

  • Indtages sædvanligvis 200-400 mg 2-3 gange om ugen.
  • Derefter kan man reducere til 100-200 mg dgl. eller 600-800 mg 2 gange ugentlig.

 Sådan kan antabus indtages: 

  • Brusetabletterne opløses i et glas vand og indtages om morgenen.
  • Brusetabletterne kan synkes, hele, halve eller kvarte.
  • Brusetabletterne kan knuses og evt. kommes på kold, blød mad.

Antabus har begrænset effekt

Mange undersøgelser har vist at antabus har en meget begrænset virkning. Antabus er ikke længere den type medicin fagfolk anbefaler til behandling af alkoholafhængighed. De fleste læger anbefaler i stedet nogle andre typer af alkoholmedicin fx acamprocat, der har vist sig at have en bedre dokumenteret effekt. Antabus er dog stadig ønsket af nogle af beboerne på Alfa, og hvis de har erfaringer med at det kan hjælpe dem i en overgang, hjælper vi selvfølgelig gerne.

Fordi der er usikkerhed om hvorvidt antabus har den ønskede effekt og der desuden er risiko for alvorlige bivirkninger, hvis patienten drikker alkohol med antabus i kroppen, bør man kun tilbyde præparatet efter nøje overvejelser.

Sådan foregår antabusbehandling som led i Alfas døgnbehandling

Hvis vores læge finder at antabus eller anden alkoholmedicin bør være en del af misbrugsbehandlingen, så ordinerer lægen det til patienten. Medicinsk behandling kan være en del af døgnbehandlingen på Alfa-Fredensborg.

Hvor lang tid virker antabus?

Man bør ikke indtage alkohol i 1-2 uger efter behandlingen er startet pga. præparatets lange halveringstid. Hvis du har alkohol i blodet vil du få en allergisk reaktion og føle ubehag.

Antabus og alkohol?

Som tidligere skrevet bør man ikke indtage alkohol i 1-2 uger efter behandlingen er startet pga. præparatets lange halveringstid. Hvis du drikker mens du er påvirket af antabus eller tager antabus mens du er alkoholpåvirket, vil du få en kraftig og ubehagelig reaktion som der kan minde om et anafylaktisk shock. Effekterne af sådan et shock kan være: besvimelse, stærkt blodtryksfald og kollaps, i sjældne tilfælde hjertestop.

Alfas tilbud om behandling af alkoholisme

Sundhedsstyrelsen anbefaler at medicinsk alkoholbehandling aldrig står alene, men at medicinsk misbrugsbehandling altid suppleres med social misbrugsbehandling.

På Alfa-Fredensborg anvender vi kun antabus i sammenhæng med samtaleterapeutisk behandling.
Den tilbagefaldsforebyggende behandling vil hjælpe dig til at kunne modstå alkoholtrangen og på den måde helt undvære antabus.

Få effektiv hjælp til alkoholafhængighed

Går du med tanker om, om du har et problem med alkohol, eller er du pårørende til en afhængig?

Hos Alfa-Fredensborg får du altid hjælp af en professionel alkoholrådgiver.

 

Alkoholafvænning på sjælland

Alkoholisme kan føre til mange forskellige sygdomme, både legemlige og psykiske, og det har alvorlige sociale konsekvenser.

Et for højt alkohol forbrug vil føre til at man bliver alkohol afhængig. Det vil ofte vil kræve professionel alkohol hjælp at blive rask igen.

Se også:

Antabus behandling

Har du brug for hjælp?

Oplever du problemer med alkoholmisbrug? Få hjælp nu.

Skriv til os allerede i dag eller kontakt os på telefonen.

FÅ HJÆLP NU