Xanax – angstmedicin

Virkning og konsekvenser ved den vanedannende medicin

Få hjælp i dag

Hvad er Xanax?

Xanax tilhører benzodiazepine familien, som er betegnelsen for en række stoffer, der anvendes som medicin mod alvorlig angst, panikanfald og angstrelateret søvnløshed. Det er denne gruppe, som valium f.eks. også tilhører, som også er et meget vanedannende stof. Xanax-piller er dermed angstdæmpende medicin, der bruges til at bekæmpe angst og panikanfald. Det bliver også anvendt af patienter i forbindelse med søvn og søvnløshed, da stoffet har en sløvende virkning.

Xanax er den mest solgte angstmedicin i USA. Så snart en person begynder at kæmpe med en angstlidelse, så er det noget af det første, man får en recept på. Det er meget udbredt og noget, som de fleste kender til. Det er meget kendt fra den amerikanske rap-kultur, hvor medicinen nærmest er blevet til et brand med forskellige slangnavne. Afhængigheden er efterhånden så udbredt, at det er blevet et kendt eksempel på misbrug af receptpligtig medicin.

Ulovligt i Danmark

Selve mærket Xanax sælges ikke lovligt i Danmark, men alligevel er der flere og flere, der bruger Xanax-stoffer i dag. Det bliver brugt som et euforiserende stof, selvom det kan være meget farligt og have fatale konsekvenser. Især unge ender med at have et misbrug af medicinen, da de bruger det mod deres angstsymptomer, søvnproblemer eller lignende. Internettet gør, at det er blevet let tilgængeligt at bestille online med sin smartphone eller computer – eller også kan man købe det på gaden herhjemme.

Hvad bruger man Xanax til?

Xanax er en stærkt vanedannende medicin, der bliver brugt mod alvorlige angst- og panikanfald samt søvnløshed, der er angstrelateret. Det består af stoffet alprazolam, som er en hurtigtvirkende benzodiazepin, der har en sløvende effekt.

Desværre ender alt for mange med et misbrug af Xanax med en stærk afhængighed, der kan være svær at slippe ud af. Et svært misbrug, der kan resultere i alvorlige helbredsproblemer og i værste tilfælde være livstruende. Heldigvis er der mulighed for rådgivning og hjælp ud af den vanedannende medicin, hvis du eller en i din omkreds kæmper med det.

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvad Xanax helt præcist er, og hvad det er, der gør, at man kan blive så afhængig af det, så skal du læse med herunder. Vi tager et nærmere kig på medicinen, hvor vi gennemgår dets virkning, bivirkninger og hvorfor det er så farligt. Derudover kommer vi også med gode råd til hjælp, og hvordan du eller en pårørende kan få den rette behandling for et misbrug af Xanax.

 

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.
Hvad er Xanax

Er Xanax farligt?

Mange tænker, at det først er farligt ved en overdosis, men sådan er det ikke ved Xanax. Xanax kan nemlig have alvorlige konsekvenser, selvom man følger anvisningerne. Medicinen er meget vanedannende, og der kan derfor være høj risiko for et overforbrug og dermed et medicinmisbrug, som kan resultere i langvarige helbredsproblemer.

Da medicinen er så vanedannende, så er Xanax misbrug begyndt at blive meget udbredt. De seneste par år er recepter på Xanax piller steget markant, og antallet, der har fået en overdosis, er også steget. Herhjemme er det også begyndt at komme mere og mere frem, og det er derfor vigtigt, at folk bliver opmærksomme på, hvor afhængighedsskabende det er. Pillerne virker måske harmløse, når de kan blive ordineret af en læge, men der er risici, der følger med. Faktum er, at Xanax-stoffer er meget kraftfulde og bør anvendes med stor respekt og forsigtighed.

Xanax og alkohol

Et misbrug af Xanax er farligt nok i sig selv, men desværre ses det ofte, at det bliver indtaget sammen med alkohol. Xanax og alkohol minder om hinanden og er en farlig cocktail. De påvirker de samme signalstoffer i hjernen og virker hurtigt efter indtag. Virkningen er en følelse af sløvhed og blackout samt problemer med balancen og hukommelsen.

Når du indtager alkohol og Xanax på samme tid, så forstærker du denne sløvende effekt. Det kan medføre en farlig forgiftning, der i værste tilfælde kan være livstruende. En forgiftning, der kan sløve kroppens funktioner så meget, at de til sidst stopper helt.

Et forbrug af Xanax kan også være farligt, hvis det bliver kombineret med anden antidepressiv medicin. Endnu en farlig kombination er Xanax og koffein, som ofte ses. Mange drikker nemlig store mængder af kaffe for at kæmpe imod den sløvhed, der opstår som følge af Xanax. Det kan medvirke, at folk dermed begynder at indtage endnu mere af stoffet for stadig at kunne mærke den angstdæmpende følelse.

Hvordan virker Xanax?

Det virksomme stof i Xanax hedder alprazolam, som træder hurtigt ind efter indtag. Derfor er det et populært valg ved f.eks. et angst- eller panikanfald, da det pludselig kan opstå ud af det blå. Stoffets virkningstid kan vare helt op til seks timer, og der kan gå lang tid, før det er helt ude af kroppen igen.

Xanax’ virkning opstår ved, at alprazolam går ind og påvirker dopaminreceptorerne i hjernen. Dopamin er et signalstof, der regulerer vores lystfølelse. Med andre ord er det vores ”lykkestof”. Det er den, der spiller ind, når vi gør noget eller oplever noget, vi bliver glade af. Samtidig reducerer dopamin følelsen af ”kæmp eller flygt”, som kan opstå i forbindelse med et angst- eller panikanfald. Det er derfor en følelse af velbehag, der opstår, som kan være meget vanedannende.

Hvilke bivirkninger er der ved Xanax?

Xanax virker angstdæmpende, men det gør dig også mere sløv end normalt. Som med alt andet medicin er der naturligvis bivirkninger, men de kan opstå i forskellige grader. Det er heller ikke alle, der oplever bivirkninger.

De mest almindelige Xanax-bivirkninger er:

  • Depression
  • Træthed, døsighed og svimmelhed
  • Irritabel adfærd
  • Hovedpine og hukommelsesproblemer
  • Talebesvær og mundtørhed
  • Søvnforstyrrelser.

Udover de ovenstående, så kan rysten, ufrivillige bevægelser af kroppen, koncentrationsbesvær, hjertebanken, muskelsmerter, sløret syn, tinnitus m.m. også være bivirkninger, der kan opstå. De hører også til de mere almindelige. Derudover er der også de mere alvorlige bivirkninger, hvor medicinmisbrug er med på listen. Derfor anbefales det, at det udelukkende bruges i så kort tid som muligt.

Der findes et væld af forskellige Xanax-bivirkninger, og du kan finde mere information online. Både alvorlige og mindre alvorlige – og så er der nogle, man ser hyppigere end andre.

Afhængighed af stoffet Xanax

Flere og flere danskere kæmper med et misbrug af Xanax. Et misbrug opstår, når man tager højere dosis end den anbefalede mængde, og det opstår, fordi folk begynder at tage mere og mere. Når først folk begynder at tage pillerne og mærker Xanax-virkningen, så vil de gerne fortsætte med at mærke de følelser, de oplever.

Da medicinen er så vanedannende, så anbefaler man ofte kun, at man tager det en kort periode. Men så snart man er begyndt at tage højere doser, så kan det være svært at komme ud af. Med tiden begynder kroppen at vænne sig til mængden, hvilket betyder, at der skal mere og mere til for at mærke effekterne.

Det er en ond cirkel, som kan være svær at komme ud af, når man først er endt der. Der opstår en fysisk afhængighedsfølelse, hvor det er svært at sætte en stopklods i.

Læs også: Par i behandling sammen

Få hjælp til behandling af et misbrug af Xanax

Selvom et misbrug af Xanax kan have nogle fatale konsekvenser og være stærkt vanedannende, så er der heldigvis håb og mulighed for afvænning. Det er dog vigtigt, at hele processen foregår via professionelle fagpersoner, da der ellers kan opstå nogle situationer, der kan være farlige.

Kroppen er blevet så afhængig af Xanax, at den først bliver afslappet og udløser dopamin igen, når Xanax bliver tilført kroppen. Derfor er det også vigtigt, at man ikke bare stopper fra den ene dag til den anden – som ved enhver anden form for misbrug.

Når man har taget Xanax over en længere periode, og kroppen har opnået en fysisk og psykisk afhængighed af stoffet, så kan der opstå ekstreme abstinenser.

Typiske abstinenser kan være:

  • Kulderystelser
  • Angst og svær nervøsitet
  • Søvnløshed
  • Hovedpine.
I alvorlige tilfælde kan der også opstå krampeanfald, som kan være livstruende. Det er derfor meget vigtigt, at selve afvænningen foregår under opsyn med opfølgende samtaler efterfølgende. Både for at kunne stoppe brugen af Xanax, men også for at få hjælp til at håndtere angsten på en anden måde uden skadelig og vanedannende medicin. På den måde undgår vi, at der opstår et misbrug senere hen i livet.

Der skal laves en så målrettet plan så hurtigt som muligt, og typisk laver man en gradvis nedtrapning, hvor man løbende har fokus på de abstinenser, der opstår. Efter et vellykket forløb er det igen muligt at leve det gode liv, som ikke er centreret omkring medicinen.

Har du brug for hjælp?

Hvis du eller en pårørende gerne vil hjælpes ud af et Xanax-misbrug, så kan Alfa Fredensborg hjælpe med rådgivning og behandling. Ring til os, eller send en mail på info@alfa-fredensborg.dk for at høre om mulighederne for hjælp.

Der findes en vej ud af misbruget, og selvom det kan være svært at indse, at der er et problem, så er det første skridt på vejen.

Du er også meget velkommen til at ringe eller skrive, hvis du blot har nogle spørgsmål til emnet generelt.