Tramadol

Definition, bivirkninger og behandling for overforbrug.

Få hjælp i dag

Få hjælp til et misbrug af medicin

Tager du medicin med tramadol, og er du ved at udvikle en afhængighed for lægemidlet? Afhængighed er desværre ikke unormalt for smertestillende medicin. Det gælder også for lægemidler med tramadol, som fx Dolol, Mandolgin, Nobligan, Tradolan, Gemadol og Tadol.

Vil du vide mere om, hvad der kendetegner tramadol, hvilke bivirkninger der er, og hvordan du bliver behandlet, hvis du har udviklet et misbrug? Læs mere her på siden.

Hvad er tramadol?

Tramadol er et indholdsstof, som findes i forskellige receptpligtige medicinpræparater. Det findes for eksempel i Tradolan, Dolol, Nobligan og Mandolgin, som alle er smertestillende medicin.

Ved denne type indholdsstof er der tale om et opioid, som har en smertelindrende effekt. Det går ind og påvirker centralnervesystemet, så smerter bliver minimeret. Opioider findes også i for eksempel morfin. Opioiderne i morfin er dog noget stærkere end tramadol.

Medicin med tramadol benyttes til at mindske kroniske smerter, der er af moderat eller stærk karakter. Det benyttes typisk ikke til akutte situationer, men udelukkende når der er tale om længere smerteforløb.

Det kan for eksempel være til patienter, der er blevet opereret eller har været udsat for en ulykke, og som oplever en del smerter efterfølgende. I disse tilfælde kan den praktiserende læge udskrive stærke smertestillende lægemidler. Lægemidler med tramadol kan lindre smerterne for nogle patienter, og langt mere effektivt end smertestillende håndkøbsmedicin.

Lad os hjælpe

Har du brug for hjælp til at håndtere et misbrug eller har du brug for hjælp til en pårørende, så kontakt os helt anonymt.

Hvad er tramadol

Hvordan virker tramadol?

Når du indtager medicin med tramadol, binder de stærke opioider sig til µ-opioidreceptoren i hjernen. Det er blandt andet her smerterne bliver styret. Når du indtager denne form for medicin, kan du derfor påvirke smerteopfattelsen, således smerterne bliver mindsket.

Hvor hurtigt virker tramadol?

Når du har indtaget medicin med tramadol, vil du opleve virkningen forholdsvis hurtigt. Der er derfor tale om et mere kraftigt og hurtigt virkende smertestillende middel, som adskiller sig fra de gængse panodiler og lignende, der ikke er nær så kraftige.

Det er fx svært og sjældent at være afhængig af panodil.

Derudover er virkningen fra den smertelindrende medicin også forholdsvis længe i kroppen. Der er en halveringstid i blodet på 5-6 timer.

Kan man udvikle en afhængighed for tramadol?

Tramadol minder på mange måder om de stærke opioider, der findes i morfin. Morfin er dog et noget kraftigere præparat, hvorfor der også er en betydelig risiko for at udvikle en afhængighed og abstinenser efter morfin.

Tramadol-medicin virker ikke nær så kraftig som morfin. Der er derfor en lavere risiko for at udvikle en afhængighed af denne type smertemedicin sammenlignet med morfin. Der er dog stadig en risiko for det.
Der er flere læger, der advarer imod, at risikoen er højere, end hvad der er beskrevet i indlægssedlen til medicinen. Tager du medicin med dette indholdsstof, skal du derfor være opmærksom på denne risiko.

Læs også: Få behandling for misbrug af OxyContin

Hvilke bivirkninger er der ved tramadol?

Der findes nærmest ingen former for medicin, hvor der ikke er nogen bivirkninger. Du skal derfor også være opmærksom på de bivirkninger, der kan opstå, hvis du tager medicin, der indeholder tramadol.

De mest gængse bivirkninger er svimmelhed og kvalme. Derudover er der også en del, der oplever følgende bivirkninger:

  • Døsighed
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Forstoppelse
  • Opkast
  • Tørhed i munden
  • Øget svedproduktion.

Der er selvfølgelig også mere sjældne bivirkninger, som kan forekomme. Det er blandt andet:

  • Angst
  • Langsom puls
  • Anfald efterfulgt af besvimelse
  • Kramper
  • Sløret syn
  • Allergiske reaktioner
  • Nedsat vejrtrækning
  • Forvirring
  • Hallucinationer
  • Talebesvær
  • Forhøjet blodtryk
  • Koordinationsbesvær.

Sådan kan en afhængighed af tramadol udvikle sig

En afhængighed kan udvikle sig hurtigere, end du lige tror. Det kan komme til udtryk både som en fysisk og en psykisk afhængighed. Den fysiske afhængighed kommer blandt andet til udtryk som abstinenser, hvis du for eksempel vælger at stoppe med medicinen.

I sådan en situation kan du blandt andet opleve følgende abstinenssymptomer:

  • Snue
  • Nysen
  • Generel utilpashed
  • Øget svedproduktion
  • Diarré
  • Gåsehud
  • Hovedpine
  • Kramper
  • Rystende ben og arme.

Vil du mindske abstinenserne, anbefales det ofte, at du nedtrapper dosis for tramadol, i stedet for, at du stopper fra den ene dag til den anden. Det mindsker ubehaget, da kroppen har mulighed for nemmere at vænne sig til den lavere dosis.

Ved den psykiske afhængighed får du en trang til at skulle tage medicinen. Det bliver pludselig det vigtigste i dit liv, og det er derfor ikke unormalt, at familieforhold, arbejdsforhold og venner bliver nedprioriteret.

Kroppen kan blive tolerant over for tramadol over tid

En anden ting, du skal være opmærksom på, når du tager medicin med tramadol er, at der kan opstå tolerans, hvor kroppen vænner sig til medicinen, og nærmest bliver immun over for den. Det betyder, at du kan være nødsaget til at gå op i dosis for at opnå den samme smertelindrende virkning.

Når kroppen bliver tolerant over for tramadol, er det et tegn på, at kroppen er blevet afhængig af det. Du skal derfor være ekstra opmærksom, hvis du stiger i dosis – enten i samråd med lægen eller på eget initiativ. Det kan øge risikoen for en afhængighed.

Det kan for eksempel være, at du stiger fra en dosis af tramadol på 50 mg tre til fire gange om dagen til tramadol på 100-200 mg to gange om dagen. Selvom det kan virke som små stigninger, kan det skabe en ond spiral, hvor kroppen reagerer med en afhængighed, der kan være svær at slippe ud af.

Hvilke muligheder for behandling er der, hvis jeg er blevet afhængig af tramadol?

Har du udviklet en afhængighed for tramadol, kan du blive behandlet for det, således du kan komme ud af misbruget. Der er flere behandlingsmuligheder. Hos Alfa Fredensborg kan vi blandt andet tilbyde forskellige tilbud, hvor vi sammen finder ud af, hvad der er den rette løsning for dig eller din pårørende.

Vi kan blandt andet tilbyde døgnbehandling, dagbehandling og behandling i hjemmet.

Vi har specialister tilknyttet alle vores tilbud, hvor både social rådgivere, psykologer og psykiatere står klar til at hjælpe dig med at komme ud af misbruget.

Du får hjælp til både at komme ud af den fysiske og psykiske afhængighed. Det kan for eksempel være i form af et nedtrapningsforløb samtidig med forskellige forløb med vores specialister, der finder roden til misbruget og giver dig nogle værktøjer, således du minimerer risikoen for tilbagefald.

Har du brug for hjælp?

Ønsker du at komme i behandling, eller er du pårørende til en, der har et misbrug af stærk smertestillende medicin? Ring til os, eller skriv en e-mail til info@alfa-fredensborg.dk.

Så hjælper vi dig i gang med en behandling, således du kan komme ud af dit misbrug.