Ritalin

Få effektiv hjælp hvis du har et misbrug af ritalin

Få hjælp i dag

Hvordan virker Ritalin?

Ritalin indeholder methylphenidat og er et lægemiddel, som primært bliver brugt til patienter, der er i behandling for ADHD eller narkolepsi. Men Ritalin kan også skabe afhængighed og risiko for at udvikle et misbrug.

Når man har ADHD, er mængden af to af de vigtigste signalstoffer i hjernen dopamin og noradrenalin reduceret. Det er vigtigt, at de to signalstoffer virker, da de blandt andet bidrager til, at man kan være fokuseret og opmærksom i hverdagen. Derfor benytter man Ritalin som centralstimulerende medicin, der øger mængden af dopamin og noradrenalin.

Ritalin virker ved, at mennesker med ADHD får ro i hovedet og ikke oplever rastløshed og koncentrationsbesvær, fordi de mangler signalstofferne. Mennesker uden ADHD, som bruger Ritalin i større doser, oplever derimod en følelse af rus. Når de bruger Ritalin, øger de mængden af dopamin og noradrenalin i kroppen, og følelsen kan blandt andet sammenlignes med den følelse, man får, når man indtager kokain eller amfetamin.

Hvordan kan Ritalin indtages?

Ritalin kan ikke købes i håndkøb, men skal udskrives af en læge. Ritalin findes som piller og bør også indtages på den måde. Dog ser man ofte, at mennesker med et misbrug af Ritalin knuser pillerne og sniffer dem eller opløser dem i væske og sprøjter dem ind i blodårerne.

Hvis Ritalin sniffes eller sprøjtes ind i blodårerne, vil man typisk få en effekt i løbet af få sekunder, som varer i en til to timer. Hvis man derimod sluger dem, som man normalt skal, vil de virke i mange flere timer.

Hvorfor bliver Ritalin brugt af mennesker uden ADHD?

Ritalin bruges af mennesker uden ADHD, hvis de ønsker at fremme deres præstationsevner for eksempel i forbindelse med eksaminer, studier eller arbejde.

Ritalin giver nemlig en følelse af opstemthed, øget selvtillid, øget effektivitet og et mindre søvnbehov. På den måde kan man få en positiv rus i kroppen og øge korttidshukommelsen og indlæringsevnen.

Hvilke bivirkninger er der ved Ritalin?

De psykiske symptomer ved et Ritalin-misbrug er, at stoffet er vanedannende. Man kan blive afhængig af medicin – heriblandt Ritalin, fordi det booster ens følelse af succes og overskud, når man indtager det.

Når virkningen af Ritalin ophører, vil man få en følelse af tomhed, træthed og depressive tanker. Det er blandt andet også en af de bivirkninger, der bidrager til afhængigheden, fordi man forsøger at undgå de dårlige og depressive følelser.

Derudover kan et misbrug af Ritalin også give fysiske symptomer, såsom hjerteproblemer og påvirke nervesystemet. Det sker, hvis man har et så stort forbrug, at det fører til en overdosis. Symptomerne på en overdosis eller et farligt overforbrug af Ritalin er uro i kroppen, kvalme, opkastninger, rystelser, hallucinationer og høj puls.

Få hjælp nu

Har du brug for hjælp, eller er du pårørende?

Ring til os på 48 40 40 60 og få hjælp til afvænning og behandling.

Dagbehandling

Hvordan behandles et Ritalin-misbrug?

Når du har et misbrug af ADHD-medicin, vil det højst sandsynligt påvirke din dagligdag. Dine venner og familie vil måske lægge mærke til en ændring i din opførsel, som kan skyldes din afhængighed. Derfor er det vigtigt, at du starter i behandling, så du kan få hjælp af professionelle til at komme ud af dit misbrug.

Når man påbegynder behandling, vil misbrugeren som regel få abstinenser, fordi kroppen ikke længere får de stoffer, som den har vænnet sig til. Derfor bør man foretage en gradvis afvænning, der gør, at kroppen i et stille og roligt tempo vænner sig til at undvære Ritalin.

Få hjælp til dit misbrug

Når man har et misbrug af Ritalin, kan en afvænning være svær at overskue. Et misbrug af Ritalin hænger ofte sammen med et andet misbrug, for eksempel Ritalin og Xanax eller Ritalin og alkohol. Derfor kan det virke endnu sværere og endnu mere uoverskueligt, hvis man gerne vil ud af sit misbrug.

Du er ikke alene om at være i et medicinmisbrug, da det i dag ses oftere og oftere. Hos Alfa Fredensborg kan du få hjælp til at komme ud af dit misbrug af Ritalin. Der er professionelle til at hjælpe dig, så du ikke står alene i processen om at blive stoffri. På den måde kan du få hjælp til at skabe rammerne for dit nye, stoffrie liv og komme tilbage på sporet.
Kontakt Alfa Fredensborg i dag.

Ritalin behandling

Vi tilbyder behandling for en bred vifte af afhængigheder

  • MDMA
  • GHB
  • Amfetamin og forskellige piller
Dagbehandling

Få professionel hjælp til afhængighed

Vi tilbyder hjælp til misbrug og afhængighed af medicin, vi tilbyder alkoholafvænning såvel som afvænning for stofmisbrug.

Er du pårørende til en person med et misbrug eller en afhængighed, så tøv ikke med at kontakte os, hvis du har brug for hjælp til at få vedkommende i alkoholbehandling, døgnbehandling eller anden misbrugsbehandling.

FÅ HJÆLP NU