Ludomani: Behandling for ludomani og hjælp til spilafhængighed

Beboerne er selv med til at designe deres behandlingstilbud på Alfa-Fredensborg

 

 

 

Ring på 48 40 40 60

Ludomani – også kaldet spilafhængighed – er et misbrug, som kan få alvorlige konsekvenser. Det er en afhængighed, der udvikles over flere år, og oftest vil det medføre svære økonomiske problemer for ludomanen samt nogle gange også omgangskredsen. Men ludomani kan behandles. Er du i tvivl, om du selv eller én i din omgangskreds har brug for ludomanibehandling? Så læs med her!

Ludomani er en afhængighedslidelse, hvor ludomanen har trang til at spille spil med pengeindsatser. I dag er det nemt at komme til at spille pengespil, efter spillehaller og hasardspil på nettet er blevet lovligt.

Det er ikke givet, at der er tale om ludomani, selv om du har spil om penge som en interesse. Men er det først et must at skulle spille om penge, kan det være nødvendigt at komme i professionel behandling for ludomani.

Hvad er ludomani?

Ludomani er afhængighed af pengespil. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er ludomani karakteriseret ved oplevelse af gentagen trang til at spille. Trangen til pengespil sker i sådan en grad, at det sker på bekostning af personens sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige forpligtelser. Ludomaner er ofte afhængig af at spille på forskellige sportskampe, spillemaskiner og spil på kasinoer. Spillet udvikler sig som regel fra at være et kontrolleret spil til et ukontrolleret spil om penge.

Ludomani starter med enkelte spil, som efterhånden udvikler sig til spil om store pengebeløb, og som tiden går bliver til mange penge. Desværre får det ofte store økonomiske problemer, for den der spiller, men heldigvis er ludomani en adfærd, som kan aflæres og dermed stoppes. 

Er du spilafhængig, kan vi hjælpe dig ud af din spilleafhængighed. Ring til os på tlf. +45 48 40 40 60.

Som med andre misbrugsformer, kan der være flere grunde til, at nogle mennesker udvikler spilafhængighed. Du kan fx blive spilafhængig, hvis:

 • Der er ludomani i familien – altså arv og gener
 • Din omgangskreds ynder at spille pengespil
 • Du lider af en psykisk reaktion – f.eks. stress
 • Du har problemer med at modstå reklamer

Som nævnt udvikles ludomani som regel over lang tid – flere år. Det starter med, at spilleren spiller for at vinde. Det er gevinsten, der lokker, og personens handlinger er nøje planlagt.

Senere øges trangen til at vinde. Personen bruger mere og mere tid og energi – og penge – på at spille for at vinde den store gevinst.

Til sidst bliver spillet det altoverskyggende i hverdagen. Alt andet – job, venner, interesser, økonomi – kommer i anden række, spillet i første.

 

 

 

 

Få hjælp nu

Problemer med misbrug?

Få hjælp her.

Denne fremgangsmåde er særligt velegnet til potientielt komplicerede behandlingsforløb hvor der skal tages særlige hensyn.

Vi er i stand til at komme beboerens behov i møde og sammen kan vi så skabe et succesfuldt forløb.

Læs tilsynsrapport

Kvalitet og pris hænger ikke altid sammen. Alfa-Fredensborg har den højeste kvalitet, men ikke den højeste pris på døgnophold i Danmark

Hvad er en ludoman?

En ludoman spiller om penge, og er ofte ikke selv i stand til at begrænse sit pengespil. Også selvom ludomanen ofte selv er bevidst om de mange problemer, som spilleafhængigheden er skyld i.

 

Det kan være svært at se, hvornår et spil har udviklet sig til at være et misbrug. Er du i tvivl, om du selv er ludoman, eller om en af dine nærmeste er, så er der her en række kriterier, som kan hjælpe dig til med at få en afklaring.

Kriterier der kan stilles en ludomani-diagnose ud fra:

 • Den spilafhængige bliver rastløs, hvis han/hun ikke spiller
 • Der skal satses flere og flere penge for at opnå spænding
 • Ofte gennemtænkes tidligere spil og nye spil planlægges
 • Stress, rastløshed og søvnløshed ”kureres” ved at spille
 • Afholdenhed er forsøgt gennemført tidligere uden held
 • Spilleren spiller igen og igen i håbet om at vinde tab tilbage
 • Den spilafhængige lyver for at undgå at blive afsløret
 • Forholdet til andre bringes i fare på grund af adfærden
 • Der er brug for hjælp til at komme ud af økonomiske problemer

Den spilafhængige har desuden ingen kontrol over, hvor meget eller hvor længe han/hun spiller. Intet andet eller ingen andre har betydning. Heller ikke selvom spillet har store konsekvenser – som f.eks. store økonomiske tab, arbejdsløshed, fordi jobbet forsømmes, eller at parforholdet går stykker.

Er mindst fire af ovennævnte kriterier opfyldt indenfor et år, kan ludomani-diagnosen muligvis stilles.

Ring til os på tlf. +45 48 40 40 60 eller send os en mail på info@alfa-fredensborg.dk, hvis du tror du selv eller én du kender, måske er ludoman.

Hvorfor bliver man ludoman?

Årsagerne til, at man bliver ludoman, kan typisk findes i en af følgende kategorier: arvelige forhold, sociale forhold, individuelle forhold eller ydre påvirkning. Årsagerne til, at man bliver ludoman, kan derfor være alt fra arvet spilafhængighed fra sine forældre, eller det kan være fordi mange i ens omgangskreds også lider af ludomani. Derudover kan det også skyldes individuelle faktorer som et forsøg på at tjene nogle ”lette penge” eller en søgen efter spænding i hverdagen. Ofte vil ydre påvirkninger som markedsføring eller venners historier kunne påvirke en person til at blive yderligere afhængig, for eksempel fordi vinderchancerne misforstås til at være højere, end de reelt er. 

 

 

Hvornår er man ludoman?

Der er særligt tre kriterier, som kendetegner, hvorvidt en person er ludoman, og som man kan teste sig selv på:

 1. Manglende kontrol over pengespil og en stigende trang til at spille.
 2. Spil får så meget fokus, at det overtager andre interesser og aktiviteter.
 3. Spillet fortsætter til trods for negative konsekvenser som konflikter med ens nærmeste eller økonomiske tab, fordi der hele tiden spilles for flere penge.

Kan du genkende dig selv i de tre ovenstående kriterier, er der en risiko for, at du lider af spilafhængighed. I så fald er der god grund til at søge professionel hjælp, inden spillet tager den fulde styring i dit liv. Ring til os på tlf. +45 48 40 40 60 eller send os en mail på info@alfa-fredensborg.dk, hvis du oplever, at du ikke længere føler, du har kontrol over din trang til at spille om penge.

Få hjælp til at stoppe spilafhængighed med ludomani-behandling hos Alfa Fredensborg

Spilafhængig er en sygdom, det heldigvis er muligt at komme ud af. Hos Alfa-Fredensborg kan du få hjælp til at stoppe. Det er vigtigt, at du får hjælp til ludomani afvænning, da det ellers kan komme til at tage fuld styring af dit liv. Vi tilbyder behandling af ludomani på vores behandlingscenter i København eller Nordsjælland. Ludomanibehandling er vigtigt, da både ludomanen og pårørende kan oplevelse store konsekvenser, hvis ikke der gribes ind med behandling.

Få hjælp til pårørende

Familien til en ludoman er oftest også berørt af den lange og dyre afhængighed, som ludomanen lider af. Derfor giver vi på Alfa også hjælp og rådgivning til ludomanens pårørende.

Er du familie til en ludoman, så kender du også til de mange forskellige følelser af frustration, tristhed, fortvivlelse og vrede. Er ludomanen meget afhængig af sine spil, bliver fortielser, hemmeligheder og løgne også til en del af jeres hverdag – og det er svært. 

Det er absolut nødvendigt at få den rette hjælp i tide, og her kan Alfa Fredensborgs behandling være det sted, der skal til for at komme igennem misbruget.

Hvordan hjælper man en ludoman?

Er du pårørende til en, som lider af ludomani, må du meget gerne række ud til os på telefon +45 48 40 40 60. Vi sidder klar med vejledning og værktøjer til, hvad du kan gøre for at hjælpe personer med ludomani ud af deres sygdom.

 

 

Kontakt os nu

Send os en besked og vi vil hurtigt kontakte dig.