Hvad er alkohol afrusning?
Få detaljeret information her

Få hjælp i dag

Afrusning af alkoholabstinenser

Alkohol afrusning er et centralt element i behandling af alkoholmisbrug. Ved afrusning fjernes giftstoffer fra patientens krop under overvågning af professionelt sundhedspersonale, således at de værste symptomer på abstinenser kan lindres og afgiftningen kan foregå på sikker og forsvarlig vis.

Er du tæt pårørende – eventuelt kæreste eller ægtefælle – til en alkoholiker kan det godt være rigtig vanskeligt at vide hvad der er det rette at gøre.

Du vil måske opleve at blive mødt med vrede og afvisning hvis du antyder at der ryger lidt for meget alkohol indenbords. Og skulle det endelig lykkes dig at få overtalt din misbrugsramte pårørende til at kvitte alkohol er det meget vigtigt at du har en plan for professionel afrusning parat.

Læs også: Hvordan hjælper man en alkoholiker?

Hvad er alkohol afrusning?

Alkohol afrusning er en proces ved hvilken giftstoffer fra måske mange års alkoholmisbrug udrenses fra kroppen.

I professionel behandlingssammenhæng er afrusning første skridt på vejen mod effektiv afvænning. Det kan være meget farligt selv at forsøge sig med alkohol afrusning. Alkohol er nemlig et særdeles afhængighedsskabende stof som allerede efter kort tids overforbrug giver anledning til svære abstinenser hvis man forsøger at holde op med at drikke fra den ene dag til den anden.

Patienten vil kunne opleve delirium tremens, svære depressive tilstande og fysisk sygdom med feberrystelser, opkast og smerter i kroppen. Alkoholabstinenser kan vare i mange dage og kan kræve behandling med medicin. Derfor er det vigtigt at afrusning foregår i professionelt regi.

Hvordan foregår alkohol afrusning?

Alkohol afrusning foregår derved at patienten indlægges på et særligt afsnit beregnet til afrusning. Her vil afrusning og afgiftning kunne foregå under overvågede forhold.

Patienten vil tilses af sundhedsfagligt personale som har erfaring med – og ekspertise inden for – alkoholbehandling. Afhængig af sværhedsgraden af patientens abstinenser vil der blive administreret mild medicin som kan lindre patientens symptomer.

I visse tilfælde kan antabus behandles som et led i afrusningen af alkohol, hvis der er tale om ambulant behandling. Ved indlæggelse vil alkohol afrusning dog typisk foregå som et kontinuerligt forløb over et par uger og inkludere såvel afgiftning som abstinensbehandling og stabilisering.

Læs også: Par i behandling

Hvornår har man brug for alkohol afrusning?

Man har brug for alkohol afrusning når man igennem mange år har oparbejdet så massivt et alkoholmisbrug at det er umuligt at holde op fra den ene dag til den anden uden at udvikle svære alkoholabstinenser.

Så er det nemlig nødvendigt med professionel hjælp hvis patienten skal kunne afruse uden at løbe en stor risiko for liv og helbred – eller falde tilbage i misbruget.

Læs også: Test om du er alkoholiker

Hvor foregår alkohol afrusning?

Alkohol afrusning foregår typisk på et behandlingscenter som har de rette faciliteter og kompetencer til at foretage en effektiv alkoholbehandling. Her vil patienten kunne afruse i trygge rammer og få adgang til den rette hjælp. Denne kan for eksempel være i form af mild medicinsk abstinensbehandling under forløbet.

Det afgørende er dog at patienter som afruser bliver overvåget af sundhedsfagligt personale som kan sikre at den pågældende patient kommer sikkert igennem sin afrusning før resten af vedkommendes alkoholbehandling påbegyndes. Samtidig vil patienten have dygtige hjælpere i nærheden hvis han eller hun skulle få brug for hjælp i løbet af processen.

Hvor længe tager en afrusning?

En afrusning tager typisk fem dage. Dette er den tid det tager at rense giftstofferne ud af kroppen og således komme den fysiske afhængighed af alkohol til livs. En afrusning kan dog godt tage længere tid hvis der er tale om svære abstinenser.

Hvorfor er afrusning af alkohol nødvendigt?

Afrusning af alkohol er nødvendigt fordi det er nødvendigt at slippe af med den fysiske afhængighed af alkohol før det er muligt at bearbejde de bagvedliggende årsager til misbruget gennem terapibaseret alkoholafvænning.

Hvis giftstofferne ikke er ude af kroppen inden terapien påbegyndes vil denne kun have begrænset effekt, da de alt overdøvende alkoholabstinenser fortsat vil påvirke patienten.

Hvem kan få hjælp til afrusning?

Alle, som døjer med svære misbrugsproblemer, kan få hjælp til afrusning. Du kan altid i samråd med din misbrugsramte pårørende kontakte et behandlingscenter som for eksempel Alfa Fredensborg.

Her vil du kunne få anonym rådgivning og hjælp til afrusning af alkohol hos en af centerets dygtige misbrugskonsulenter, som samtidig vil kunne give dig anvisninger i forhold til hvorledes du søger henvisning til alkoholbehandling hos din egen læge.

Ring på telefon 48 40 40 60 og hør nærmere – hellere i dag end i morgen.

Hvad koster alkoholafrusning?

Prisen på alkoholafrusning varierer en del fra behandlingscenter til behandlingscenter. Hos Alfa Fredensborg vil du altid kunne få en fast pris på alkohol afrusning i privat regi, eller få hjælp til at søge om tilskud til afrusning gennem patientens egen forsikringsordning.

Læs også: Hvad koster alkoholbehandling?

Få effektiv hjælp til alkoholafhængighed

Går du med tanker om, om du har et problem med alkohol, eller er du pårørende til en afhængig?

Hos Alfa-Fredensborg får du altid hjælp af en professionel alkoholrådgiver.

 

Alkohol afrusning

Alkoholisme kan føre til mange forskellige sygdomme, både legemlige og psykiske, og det har alvorlige sociale konsekvenser.

Et for højt alkohol forbrug vil føre til at man bliver alkohol afhængig. Det vil ofte vil kræve professionel alkohol hjælp at blive rask igen.

Se også:

Alkohol afrusning

Har du brug for hjælp?

Du er altid velkommen til at kontakte en misbrugskonsulent hos Alfa Fredensborg på telefon og få mere information om pris på alkoholbehandling og afrusning.

FÅ HJÆLP NU