Hvad er Citalopram?

Definition, bivirkninger og behandling for afhængighed.

Få hjælp i dag

Alt, du skal vide om Citalopram

Det antidepressive lægemiddel Citalopram bliver brugt til svære depressioner eller forebyggelse af periodisk depression. Lykkepiller bliver i stigende grad brugt mere og mere, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at de ikke er bivirkningsfrie.

Er du daglig indtager af stoffet eller pårørende til en, der er på Citalopram, kan der være behov for at vide mere. Der kan nemlig være fare for at udvikle en afhængighed eller misbrug ved indtagelse af stoffet. Nedenfor kan du blive klogere på alt, hvad du skal vide om antidepressiv medicin.

Virkning og anvendelse af Citalopram

Citalopram er et antidepressivt lægemiddel, der bliver brugt til at afhjælpe personer med svære depressioner, socialfobi, panikangst, generaliseret angst eller obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD).

Doseringen og anvendelse afhænger derfor af den diagnose, det drejer sig om. Derfor er det vigtigt, at du eller din pårørende læser indlægssedlen grundigt og undervejs er i tæt dialog med en læge, som sørger for at dosere medicinen. Det er nemlig vigtigt, at medicinen bliver doseret ud fra den enkelte patients behov.

Medicinen vil typisk kunne mærkes efter en behandlingstid på 1-2 uger. I visse tilfælde kan der gå mellem 6-8 uger, før du kan mærke forandring. Du kan få al den information om Citalopram, som du har brug for, i det øjeblik, du tager kontakt til din læge og laver en aftale om konsultation.

Lad os hjælpe

Er du selv eller en pårørende til en afhængig af Citalopram? Hos Alfa Fredensborg står vi klar til at hjælpe.

Hvad er citalopram

Afhængighed af antidepresiv – hvordan?

Når du bruger medicinske midler mod depression, angst eller andre psykiske lidelser, er risikoen for afhængighed ikke overhængende stor.

Med et SSRI-præparat som Citalopram får du umiddelbart ingen ruseffekter eller en direkte følelse af lykke, selvom de egentlig bliver kaldt for lykkepiller. Derfor opstår der sjældent afhængighed.

Afhængighed opstår først i det øjeblik, hvor der er tale om et overforbrug, der strider imod de anbefalede doser af medicinindtag. Det kan også være i tilfælde, hvor det antidepressive præparat for eksempel ikke er blevet udskrevet til depressive tilstande, men alligevel bliver indtaget trods manglende diagnoser eller symptomer. I de tilfælde vil der være tale om en afhængighed.

Oplever du et misbrug og en stærk afhængighed af det medicinske præparat, er det vigtigt, at du søger hjælp omgående. Der er ingen grund til at tage antidepressiv medicin, hvis du ikke er deprimeret eller har andre psykiske lidelser.

Læs også: Hvad er Ritalin?

Symptomer som vægtøgning

Vægten kan i visse tilfælde stige, hvis du er på Citalopram. Det kan være rart at vide på forhånd, så du under behandlingsforløbet er bevidst om eventuelle ændringer og bivirkninger.

Men som nævnt er det samtidig godt at være opmærksom på, at ikke alle patienter oplever de samme bivirkninger. Derudover kan der være stor forskel på antidepressive lægemidler.

Det er normalt at opleve en forøgelse af vægten ved indtagelse af lykkepiller. Vægtøgning i forbindelse med antidepressive præparater kan også i nogle tilfælde skyldes en større appetit.

Hvor længe har man bivirkninger af Citalopram?

Nogle gange vil bivirkningerne langsomt forsvinde, når du først er begyndt på antidepressiv medicin – i dette tilfælde Citalopram. Andre gange vil de fortsætte resten af behandlingsforløbet. Nogle af de mest almindelige symptomer kan blandt andet være:

 • Vægtøgning
 • Søvnløshed
 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Kvalme
 • Øget svedtendens
 • Sløvhed
 • Sløret syn.

Ligesom med anden medicin er det vigtigt, at doseringen nøje bliver fulgt efter anbefalingerne. I tilfælde af overdosering kan der nemlig være risiko for livsfarlige bivirkninger. Det er vigtigt at være opmærksom på, at bivirkningerne kan variere meget hos hver enkelt person. Derudover skal du være opmærksom på, at bivirkningerne kommer med det samme, hvorimod den ønskede virkning først kommer uger efter første dosering.

Er du pårørende eller patient, er det vigtigt med god støtte fra dine nærmeste samt læger, psykologer eller psykiatere. Selvom du er pårørende, er det vigtigt at være informeret omkring behandlingsforløbet, medicinen og de bivirkninger, der risikerer at dukke op undervejs.

I tilfælde, hvor bivirkningerne ikke er acceptable, eller hvor lykkepillerne ikke virker, kan det være nødvendigt at skifte medicin. Hvis der opstår mere alvorlige bivirkninger som blødninger, anafylaktiske reaktioner eller lignende, er det vigtigt at stoppe med medicinen omgående.

Det skal du vide om antidepressiv medicin og graviditet

Er du gravid, og er du samtidig på for eksempel Citalopram Sandoz? Så er det vigtigt, du spørger din læge til råds. Der findes nemlig specifikke retningslinjer i forhold til, hvilke præparater du bør tage.

Med hensyn til et antidepressivt præparat som Citalopram er der generelt få erfaringer med graviditet under behandlingen. I tilfælde, hvor du allerede er på medicinen og er blevet gravid, er det meget vigtigt, du ikke trapper ud lige med det samme. Derimod skal du gøre din jordemoder eller læge opmærksom på, at du er gravid eller er på lykkepiller. Gør du ikke din læge eller jordemoder opmærksom på det, risikerer du skade på barnet, der kan udvikle sig allerede i det første døgn, efter barnet er født. Det kan for eksempel være:

 • Barnet spiser ikke ordentligt.
 • Barnet har blålig hud.
 • Barnet har vejrtrækningsproblemer.
 • Barnet kaster op.
 • Barnet er sløvt.
 • Barnet har slappe muskler.

Derfor er det vigtigt, at du i samråd med din læge er opmærksom på de risici, der kan forekomme under graviditeten, når du er på antidepressiv medicin.

Til trods for, at det er begrænset, hvor meget forskning der er på området, så kommer der hele tiden nye undersøgelser til. Overordnet set er det derfor umuligt at finde et antidepressivt præparat, som ikke kan give risici under en graviditet.

Ved lige netop Citalopram er der heldigvis forholdsvis betryggende data. Det er derfor ikke umuligt at være på antidepressivt under en graviditet.

Antidepressiv medicin og alkohol

Det er også vigtigt at vide, hvordan antidepressiv medicin og alkohol går hånd i hånd. Det er nemlig sådan, at både den slags medicin og alkohol er psykoaktive stoffer, der automatisk kan have stor virkning på vores kroppe. Nogle patienter med depressioner drikker også alkohol, mens alkoholikere kan opleve at være deprimerede.

Som udgangspunkt bliver det anbefalet af læger at undgå at kombinere medicin og alkohol. Især når vi snakker om antidepressiv medicin som Citalopram Orion. Af de årsager kan det være fornuftigt nøje at overveje, om du har lyst til at kombinere de to ting. Virkningen er nemlig den samme, og det betyder, at effekten bliver endnu mere kraftfuld, når du kombinerer medicinen med alkohol.

På den lange bane kan det resultere i, at du igen mærker til depressive symptomer og en ukontrollerbar adfærd. Udover, at du vil kunne mærke det hurtigt fysisk, kan du i visse tilfælde også mærke det mentalt. Stofferne vil nemlig påvirke din hjerne – og ved indtagelse af særligt antidepressive præparater kan det medføre en intens påvirkning af dit nervesystem.

Trods den påvirkning, som alkohol og antidepressiv medicin har i kombination, kan du stadig i ny og næ drikke alkohol – bare med måde. Det handler nemlig om den effekt, som medicin og alkohol kan resultere i på samme tid. Det er vigtigt at søge hjælp, hvis du har svært ved at balancere et sundt alkoholindtag og samtidig være på antidepressiv.

Nedtrapning af Citalopram

Behandlingen på Citalopram vil typisk vare i mindst seks måneder. Det er nemlig vigtigt, at du ikke begynder en nedtrapning, før medicinen gør, at du føler dig helt rask. Trapper du for hurtigt ud, kan du nemlig risikere et tilbagefald.

Ved nedtrapning af antidepressive præparater er det meget vigtigt, du trapper langsomt ned. Mange anbefaler i dette tilfælde, at du gør det hen over flere måneder for at være sikker på, at det bliver gjort i et stille og roligt tempo. Før du overvejer en nedtrapning, er det derfor vigtigt, at du gør det i dialog med din læge. Her bliver det nødvendigt nøje at planlægge, hvor lang en periode du bør trappe ned i.

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at der er risiko for flere depressioner, når du først har været igennem en. Har du haft mere end én, er risikoen endnu større. Det er blandt andet en af årsagerne til, at du skal trappe langsomt ud af behandlingen, så du er sikker på at opdage, hvis depressionen vender tilbage.

Hvornår er Citalopram ude af kroppen?

Det første stykke tid med udtrapning af antidepressive lægemidler kan medføre, at du risikerer at komme i nogle ubehagelige tilstande. Det kan både være hovedpine, kvalme, smerter i muskler og led samt svedeture – det vil sige influenzalignende tilstande. Heldigvis kan du trøste dig med, at netop de symptomer vil forsvinde hurtigt igen.

Er du pårørende til en patient, der er på antidepressiv medicin, er det vigtigt, du er inde over processen. Før en læge eller psykiater godtager en udtrapning, vil de nemlig mange gange gerne høre de pårørendes bedømmelser. Derfor er det vigtigt, at du i den tid er med på sidelinjen og lægger mærke til, om der løbende opstår symptomer på en depression igen.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der godt kan gå et stykke tid, før medicinen er helt ude af kroppen. Er du eller en i din omgangskreds afhængig af stoffet, kan du kontakte os for behandling og afvænning.

Sådan foregår behandling med Citalopram

Inden behandlingen finder sted, er første punkt på dagsordenen at stille den korrekte diagnose. Det kræver som regel flere samtaler med din læge, som skal vurdere din tilstand samt symptomer. Når du først får tildelt medicinen, vil din læge formentlig bede dig om kun at tage en halv dosis.

Doseringerne afhænger altid af de virkninger og bivirkninger, der løbende optræder i forbindelse med behandlingsformen.

Oplever du for eksempel allerede bivirkninger de første to dage, kan der være behov for at tage helt små skridt fremadrettet i behandlingen. Lider du af angst, er det endnu vigtigere, at der tages højde for små doser ad gangen, da hurtige bivirkninger på længere sigt kan øge din angst.

Undervejs i din behandling vil du være i tæt dialog med din læge eller psykiater. Det er blandt andet en nødvendighed for at holde øje med både virkninger og bivirkninger undervejs.

På den måde kan din læge få et klart billede af, om doseringen virker, eller om der er behov for at trappe op eller ned. Som sagt kan nogle patienter mærke en virkning inden for 1-2 uger. Andre gange kan der gå helt op til seks uger. Det kan som så meget andet være meget forskelligt alt afhængigt af patienten.